Kami team Shaklee sering dihujani dengan
pertanyaan sebegini. Walaupun dah beribu kali kami terangkan, tapi hakikatnya
masih ramai yang belum tahu. Jangan risau, ESP selamat malah sangat baik untuk
diamalkan. Tahukah anda, kami pengedar Shaklee, rata2nya sebelum kami menjadi
pengedar, kami di'wajibkan' untuk mengaplikasikan produk2 Shaklee terhadap diri
kami sendiri sebelum kami mepromosikan kepada orang lain? Dan tahukah anda,
rata2 kesemua kami berpuashati menikmati hasil dari pengamalan produk Shaklee dan
kami berasa teruja untuk berkongsi kebaikannya dengan org2 di luar yg masih
belum tahu?
Jom kita tengok soya bagaimana yang elok untuk diamalkan. Untuk menikmati segala khasiat dari kacang soya, anda harus memastikan :
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic..
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
Soybean tu mestilan Non GMO..
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu..Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol..
Selain alkohol tu haram ..kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan..
Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan..
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
Jadi sebelum membuat keputusan untuk mengamalkan soya, pastikan ciri2 di atas dipenuhi barulah anda akan mendapat khasiat yang sebenar dari kacang soya. Dan kesemua ini anda boleh dapati dari ESP Shaklee.. Kepada yang masih tegar mengatakan semua soya tak elok, terpulang lah kepada anda. Yang pasti ESP Shaklee telah memberi manfaat kepada kami pengamal sejak sekian lama!
Jom kita tengok soya bagaimana yang elok untuk diamalkan. Untuk menikmati segala khasiat dari kacang soya, anda harus memastikan :
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic..
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
Soybean tu mestilan Non GMO..
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu..Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol..
Selain alkohol tu haram ..kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan..
Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan..
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
Jadi sebelum membuat keputusan untuk mengamalkan soya, pastikan ciri2 di atas dipenuhi barulah anda akan mendapat khasiat yang sebenar dari kacang soya. Dan kesemua ini anda boleh dapati dari ESP Shaklee.. Kepada yang masih tegar mengatakan semua soya tak elok, terpulang lah kepada anda. Yang pasti ESP Shaklee telah memberi manfaat kepada kami pengamal sejak sekian lama!
No comments:
Post a Comment